Mindenki segítő ebben az országban?

 

Mikor azt hallom valamelyik kliensemtől, hogy segítő akar lenni, 2 dolog jut eszembe 1. hogyan lett ilyen vonzó ez a hivatás, és 2. vajon mindenki tudja-e, mivel is jár ez?

Avagy mitől lesz hiteles egy segítő?

Megér egy gondolatsort, hogy körbejárjuk.

Alapvetően furcsa maga a szó is (segítő), de hát így híresült el az a szakma, amiben egyik ember jelen van a másik életében egy rövid szakaszon, amíg az rendezi a lelke gombolyagjait.

Jól is van ez így, hiszen nem látunk rá tisztán a saját működésünkre. Oly közel vagyunk magunkhoz, hogy a túl nyilvánvaló dolgokat sem vesszük észre. Objektívek sem tudunk lenni. Mert vagy eltusoljuk (megmagyarázzuk), vagy túlságosan lehúzzuk magunkat. Egyik sem hoz nekünk megértés és továbblépést.

Miért akar hirtelen ennyi ember segítő lenni?

Az egyik ok, hogy végre nagyobb figyelemmel fordulunk a lelkünk dolgai felé, ami lássuk be, egy szerencsés fordulat. Hisz pár 10 éve még szőnyeg alá söpörték az élet eme hívságait.

A másik ok, hogy úgy tűnik, könnyű érteni hozzá. Elég, csak a barátok visszajelzése: „olyan jó veled beszélgetni”, és máris felhatalmazva érzi magát az illető, hogy mások sorsát a kezébe vegye.

Pedig egész más barátilag beszélgetni egy jót, és más az az értő figyelem, és az, amikor pontosan tudom, merre az előre, és hol van a valódi sztori a felszínen elmondotthoz képest. Hol van elakadás, hol van igazmondás és hol van (akár tudatos szánék nélküli) elferdítés. Ez a szakmai jártasság csak részben jön ösztönös megérzésből. Ez a képzéseken tanultakból jön. Apropó képzés: bármennyire is rohanó világban élünk, nem lehet egy szakmát 1 hétvégés tanfolyammal elsajátítani! Ahogyan nem elég az sem, ha pár ide vágó könyvet elolvas valaki.

A szakmai alázaton túl elengedhetetlen az önismeret, annak is a magas foka. Hiszen tudnom kell, hol vannak az én határaim. Az összes megismert, jó helyre tett elakadásom mind az előnyömre válik, és elengedhetetlen feltétele a hiteles minőségemnek.

Összefoglalva a hiteles segítő ismérveit:

  • nyitott és empatikus személyiség
  • szakmai tudás és tapasztalat
  • az emberek szeretete
  • magas fokú önismeret (önreflexió)
  • felelősségvállalás
  • megnyugtató jelenlét, belső béke
  • kommunikációban egyszerű, érthető, kellemes stílus.

Sajnos tapasztalom, hogy sok önjelölt segítő van az országban (és természetesen sok remek szakember is). Én magam találkoztam már olyan negatív hatással, amit egy ilyen „szakember” okozott. Ezzel együtt is üdvözítő, hogy terjed a szakma, mert valljuk be, elkel a segítség. Ma már az intellektus nem tesz önmagában vonzóvá senkit sem. Az önmagát ismerő és önazonos ember, vonzó személyiségjegyekkel érvényesül igazán munkában és magánéletben is egyaránt.

Ha te is segítő szeretnél lenni, szentelj elég időt és figyelmet a megtanulandó részekre és a személyiséged ékesítésére is.

Tetszett ez az írás? Oszd meg ismerőseiddel!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Címkék:  

Hagyjon üzenetet!

Ezeket a HTMl tag-eket és attribútumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Az időlimit lejárt, töltsd újra a CAPTCHA-t!